Afectiuni ale coloanei vertebrale


Coloana vertebrala, daca nu este sustinuta suficient de grupele musculare, atrofiate in special din cauza sedentarismului, sau daca se mentine timp indelungat o atitudine incorecta a spatelui (in special la birou), poate suferi procese degenerative cum ar fi spondiloza cervicala,
dorsala
sau lombara, ori se poate deforma accentuandu-si cele 4 curburi fiziolagice.

formand cifoze, lordoze sau scolioze

Pe langa cele 4 curburi accentuate din cauza mentinerii pozitiei vicioase, coloana se mai poate deforma si in plan lateral (copii sau adultii care stau cu un cot pe masa in pozitie aplecat spre stanga sau dreapta, postasii sau femeile care tin perioade indelungate geanta cu ziare sau posete mai grele etc.) dand nastere la o alta afectiune si anume scolioza. Aceste deformari sunt afectiuni principale ale coloanei vertebrale.

Afectiunile secundare sunt nevralgiile care apar in urma afectiunilor principale, deformarea sau tasarea coloanei cauzeaza reducerea spatiului intervertebral si apoi compresarea radacinilor nervoase care sunt localizate acolo. Primul semnal este durerea si redoarea articulara iar apoi durerea se propaga pe traiectul nervilor. Aceasta durere care apare dealungul unui nerv poarta numele de nevralgie.

Daca nervul afectat este cel cervicobrahial, (nervul care inerveaza membrele superioare si isi are originea in zona cervicala} atunci afectiunea se numeste nevralgie cervicobrahiala, iar daca nervul afectat este cel sciatic (nervul care inerveaza membrele inferioare si isi are originea in zona lombara) afectiunea poarta numele de nevralgie sciatica.

In momentul in care exista pericolul sectionarii acestor nervi se intervine chirurgical pentru indepartarea acestor riscuri. In sectiunea profilaxie veti afla informatii despre modalitatile de evitare a acestui deznodamant.

Fiecare afectiune are mai multe faze si mai multe stadii, evolutia este lenta si debuteaza cu dureri apoi redoare articulara. (in fazele de debut ele sunt reversibile daca se intervine corect) apoi durerile sunt din ce in ce mai mari coloana se deformeaza si pot aparea crize. Cu cat aceste semne sunt ignorate mai mult cu atat este mai grea recuperarea. In fazele ireversibile se poate doar incetini evolutia bolii si tinerea ei sub control, deaceea este importanta inceperea tratamentul in primele stadii.