Cifoza


Definitie

Cifoza (denumita popular cocoasa) este o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital (antero-posterior), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia, cu convexitatea curburii orientata posterior.


Cauze

Aceasta deviatie apare din mai multe cauze: fie din cauza cresterii excesive a inaltimii si cresterea insuficienta a masei musculare; ori din cauza miopiei; dar este si o boala profesionala, a muncii de la birou ce presupune o atitdine cifotica.

Evolutie
In timpul sederii la birou apare deobicei o durere intre omoplati, muschii din aceasta zona fiind contractati pentru a fixa omoplatii in vederea acordarii unui punct solid de sprijin bratelor. Dupa un efort prelungit acesti muschi obosesc si apar dureri Aceasta atitudine cifotica numita functionala este usor de corectat prin exercitii de extensie sau prin indepartarea cauzelor care le-a produs.

Semnele care ar trebui luate in seama sunt:
- Durerea la nivelul curburii toracale.
- Contracturile musculare in vecinatatea coloanei
- Hipotonia (scaderea tonusului muscular) la nivelul spatelui si al abdomenului
- Reducerea mobilitatii coloanei

Daca sunt ignorate aceste semne timp indelungat, atitudinea cifotica functionala devine patologica (boala) Deviatia patologica este mai accentuata si mai grava decat cea functionala, fiind insotita de modificari, adesea ireductibile, ale elementelor coloanei vertebrale.

Cifoza se compenseaza prin aplecarea gatului si a capului inainte si prin accentuarea curburii lombare. Omoplatii se indeparteaza de torace (are aspect de aripioare) prin intinderea muschiului trapez si a romboizilor si prin scurtarea marelui pectoral, iar umrii sunt adusi inainte. Aceasta deviatie accentuata are potential evolutiv, agravarea este continua si antreneaza tulburari respiratorii si in final tulburari ale functiei cardiace. In aeste cazuri tratmentul este complex (gimnastica medicala electroterapie si masaj) si de lunga durata. In fazele grave tratamentul este chirurgical.

Cum se trateaza?
In terapia deviztiei vertebrale (cifoza) rezultatul depinde de munca a mai multor specialisti: medicul ortoped, kinetoterapeutul, medicul de explorari functionale, radilogul, protezistul, medicul neurolog.
Indicatiile terapeutice trebuie sa fie individualizate fiecarui caz in parte,sa tina cont nu numai de particularitatile individului,dar si de mediul familial si posibilitatile de supraveghere a efectuarii tratamentului in cadrul familiei.
Tratamentul cifozelor este unul complex care abordeaza mai multe ramuri,atat medicale,socio-familiale,cat si educationale.

Tratamentul profilactic
Pentru profilaxia atitudinilor vicioase se recomanda:
-Cunoasterea cauzelor si a inprejurarilor care determina atitudinea vicioasa si inlaturarea lor la timp;
-Imbunatatirea stari de sanatate a organismului prin ,exercitii fizice.
-Inbunatatirea factorilor si a conditiilor activitatilor zilnice;
-Asigurarea obligatorie a odihnei zilnice.

Tratament igieno-dietetic.
Sunt indicate:
-igiena corporala, a imbracamintei si a locuintei;
-alimentatie bogata in proteine si saruri minerale.
-regim de odihna adecvat (pe pat tare);
-viata in aer liber, cu multa miscare, cura heliomarina, sport (innot, volei, gimnastica, etc.);
-mentinerea unei pozitii (posturi) corecte a trunchiului;
-corectarea tulburarilor de statica, sustinerea corecta a platfusului.

Tratament medicamentos:
- tratament tonifiant cu calciu, fosfor si vitamine.

Tratamentul balneofizioterapeutic.
Este practic cel mai important, avand cea mai mare eficacitate. El incepe odata cu celelalte metode terapeutice, de preferat cat mai precoce, dupa stabilirea diagnosticului clinico-functional.
Tratamentul B.F.T. in cifoze, urmareste atingerea urmatoarele obiective: -corectarea pozitiei vicioase,
-realiniamentul coloanei vertebrale,
-recastigarea mobilitatii vertebrale,
-tonifierea musculaturii paravertebrale,abdominale si a pectoralilor punandu-se accent pe muschii extensori ai coloanei,
-combaterea contracturilor,in cazul in care acestea sunt prezente,
-reducerea durerii (dupa caz),
-prevenirea reaparitiei cifozei.
Toate acestea sunt posibile prin aplicarea de proceduri specifice B.F.T. (hidrotermoterapie,elevtrotrapie,masaj,kinetoterapie,balneoclimatologie)

HIDRO-TERMOTERAPIA.
Se foloseste ca procedura de relaxare musculara si crestere a metabolismului tisular local prin vasodilatatia cutanata si musculara pe care o produce:
-Impachetarea cu parafina,
-Impachetarea cu namol.
-Baia de namol.
-Baile de abur complete (sauna).

ELECTROTERAPIA.
Principalele roluri ale sale sunt acelea de a reduce retractiile si contracturile musculare, prin incalzirea profunda a regiunii (diadinamici, ultrasunete),de a asupliza musculatura si ligamentele retractate si sclerozate (ionizarile cu iodura de potasiu 4- 5%, ultrasunete cu hidrocortizon 1% sau fenilbutazona) si de a limita efectele dureroase sau anchilozele din artrozele secundare.

Masajul
Are acţiune sedativă asupra durerilor de tip nevralgic si durerilor musculare şi articulare. Acţiunea sedativă se obţine prin manevre uşoare, lente, care stimulează repetat exteroceptorii şi proprioceptorii.
Acţiunea hiperemiantă locală. Se manifestă prin încălzirea şi înroşirea tegumentului asupra căruia se exercită masajul. Această acţiime se obtine prin manevre mai energice, care comprimă alternativ vasele sangvine.
Îndepărtarea lichidelor interstitiale,de stază, cu accelerarea proceselor de resorbţie în zona masată. Acest efect este benefic la persoane cu insuficienţă venoasă periferică şi apare după manevre profunde, care conduc lichidul de stază de la periferie spre centru.

KINETOTERAPIE (gimnastica medicala).
Kinetoterapia (terapia prin miscare) ocupa cel mai important loc in tratamentul deviatiilor cifotice ale coloanei vertebrale. Ea este indicata in toate cazurile, indiferent de gravitatea sau localizarea lor, atat ca metoda unica de tratament (cifozele nestructurale), cat si in asociere cu alte mijloace terapeutice (cazurile mai grave-cifoze patologice).
Exerciţiile pentru corectarea cifozei urmăresc:
I.Tonifierea musculaturii paravertebrale cervicale, în sensul scurtării musculaturii dorsale (prin mişcări concentrice) şi alungirea musculaturii anterioare a gîtului şi toracelui (prin mişcări excentrice).
II.Ştergerea deprinderii greşite şi formarea unei atitudini corecte a corpului.
III.Corectarea sau prevenirea deviaţiilor compensatorii ale coloanei vertebrale sau a celorlalte regiuni ale corpului.