Coloana Vertebrala

Coloana vertebrala este o structura uimitoare a corpului uman, care impreuna cu grupelele musculare din zona ei practic sustine greutatea si asigura mobilitatea si verticalitatea intregului organism.

Ea are deasemenea un rol important static si dinamic, ca suport fix al segmentelor din jumatatea superioara a corpului si ca ax mobil al trunchiului si gatului.

In spatele fiecarui corp vertebral, acestea prezinta o cavintate (gaura vertebrala), care prin suprapunerea lor formeaza canalul rahidian care adaposteste maduva spinarii prin care se transmit impulsurile nervoase de la creier si din care pornesc perechi de radacini ale nervilor periferici dintre care amintim nervul brahial, care inerveaza membrele superioare sau nervul sciatic, care inerveaza membrele inferioare.

Deasemena intre aceste vertebre exista discuri intervertebrale formate din os spongios fibros care au rolul de a dispersa tensiunea dintre vertebre. Coloana dispune de un mare grad de mobilitate ce intereseaza articulatiile intervertebrale,avand amplitudine variabila de la o regiune la alta, pozitiile si miscarile ei fiind asigurate atat de musculatura proprie cat si de cea a celorlalte segmente ale corpului.


Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 vertebre grupate in 5 regiuni.
- Regiunea cervicala, alcatuita din 7 vertebre cervicale notate de la C1 la C7.
- Regiunea toracala, alcatuita din 12 vertebre notate de la T1 la T12.
- Regiunea lombara, alcatuita din 5 vertebre notate de la L1 pana la L5
- Regiunea sacrala, alcatuita tot din 5 vertebre insa ele prezinta o particularitate ele fiind sudate, asadar vertebrele nu se noteaza.
- Regiunea coccigiana, alcatuita din 4-5 vertebre deasemenea sudate.

Toate vertebrele din zona cervicala, toracala si lombara se articuleaza intre ele, dand posibilitatea corpului sa efectueze miscari precum aplecare, rasucire sau miscari combinate.

In plan antero-posterior, coloana prezinta 4 curburi fiziologice:
-lordoza cervicala,
-Cifoza toracala,
-Lordoza lombara si
-Cifoza sacro-coccigiana.
Aceste curburi au aparut ca o adaptare a omului la pozitia de ortostatism, astfel: curbura toracala o gasim la nou-nascut; curbura cervicala apare in urma adaptarii organismului uman la pozitia sezand, iar cea lombara apare odata cu dobandirea pozitiei ortostatice si a deprinderii mersului. Tot acum apar si solicitarile asupra coloanei si asupra musculaturii ce asigura mentinerea ei in pozitie fiziologica.

Desi coloana vertebrala este o structura foarte rezistenta putand suporta tensiuni si presiuni mari, daca abuzam de ea ridicand greutati mari in mod constant sau punand-o in tensiune perioade lungi de timp fara pauze (ex sederea prelungita pe scaun sau in picioare) aceasta va suferi mai multe afectiuni.

Asadar este important sa avem grija de coloana vertebrala deoarece accentuarea curburilor sau hernierea discurilor ne afecteaza munca sau libertatea de miscare. Aceste afectiiuni pot conduce in final la interventii chirurgicale, dar acest lucru ar trebui evitat s-au facute in ultima instanta deoarece prin tratamentul chirurgical se elimina doar riscul unei paralizii cauzate de compresiunea nervului, nu si problema in sine. In acest site veti gasi metode pentru evitarea durerilor de spate, tratarea celor existente sau a afectiunilor precum si evitarea interventiei chirurgicale.