Discopatiile


Definitie

Discopatia este un rezultat al procesului degenerativ al discurilor intervertebrale si a deteriorii acestora. Afecteaza intreaga coloana vertebrala, dar in majoritatea cazurilor este intalnita la nivel cervical si lombar.

Cauze

Cele mai frecvente cauze sunt pozitia deficitara la birou, sedentarismul, obezitatea, ridicarea de greutati mari in pozitii incorecte, activitati profesionale solicitante pentru coloana vertebrala.

Cum se manifesta?

Debutul se face prin aparitia unei senzatiii de durere, cu caracter mecanic, la nivel cervical, toracal sau lombar, cu frecventa cea mai mare, intre 20 si 30 ani. In urmatoarea faza a discopatiei, pacientul cauzeaza durere intensa, cu un caracter hiperalgic, muschii paravertebrali se contracta, si in incercarea de a ameliora durerea, pacientul adopta o pozitie vicioasa (fie cu stergerea lordozei lombare, asociind sau nu o atitudine scoliotica, fie accentuarea lordozei). In stadiul final, se manifesta prin dureri cu iradiere pe traiectul nervos, cu parestezii (amorteli), criestezii ( o sensibilitate crescuta la frig) si impotenta functionala prin afectarea mobilitatii coloanei si a membrului dureros.Durerea se accentueaza la stranut, tuse, ras etc.

Cum se trateaza?

In tratarea discopatiilor, sunt implicate variate specialitati medicale: medicul generalist, specialistul de medicina interna, reumatologul, ortopedul, neurochirugul, medicul de recuperare.
In functie de stadiul discopatiei, alternativele de tratament pot fi
-terapia medicamentoasa (analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, corticoterapie prelungita)
-terapia chirurgicala
-tratamentul fizical-kinetic
-alte metode terapeutice.
Chirurgical se intervine doar in cazuri maxima urgenta, cand pacientul cauzeaza dureri intense cu iradiere de-a lungul membrelor si nu cedeaza la tratamentul medicamentos.

Tratamentul fizical-kinetic:

Kinetoterapia pasiva (efectuata pe bolnav) si activa (efectuata de bolnav). Sunt utilizate metode si tehnici care sa combata durerea, pentru corectarea unor pozitii vicioase, si prevenirea riscurilor recidivarii afectiunii.
Electroterapia antialgica si decontracturanta prin diferite tipuri de curenti: curenti interferentiali, curenti diadinamici, TENS, Trabert, Laser, ultrasunete pe musculatura contractata si dureroasa.
Masajul terapeutic in scopul ameliorarii durerii si de a combate contractura musculaturii paravertebrale.
Beneficiile tratamentului constau in:
-Ameliorarea si combaterea durerii;
-Refacerea fortei musculare;
-Cresterea rezistentei musculare;
-Cresterea si adaptarea capacitatii de efort;
-Formarea capacitatii de relaxare;
-Corectarea posturii si aliniamentului corpului;
-Cresterea mobilitatii articulare;
-Reeducarea respiratorie.

Pentru a obtine efecte terapeutice, trebuie sa tinem seama de urmatoarele aspecte:
-implicarea activa in procesul de recuperare propriu-zis;
-respectarea cu strictete a programului de recuperare, chiar daca pot aparea dureri pe parcurs;
-efectele benefice se vor vedea dupa o anumita perioada de la terminarea programului de tratament;
-mentinerea unei posturi corecte pe parcursul intregii zile, pentru prevenirea aparitiei altor disfunctionalitati generate de discopatie;
-efectuarea exercitiilor de kinetoterapie si la domiciliu;
-scaderea in greutate, daca sunteti supraponderal.