Hernia de disc


Definitie
Hernia de disc este o afectiune a discului intervertebral, care in urma unor traumatisme sau compresiuni repetate, sufera modificari (fragmentare, rupere) ceea ce provoaca compresiuni pe radacinile nervoase sau maduva spinarii ce se afla in vecinatatea sa.

Cauze
Aceste leziuni pot aprea brusc, in urma unor traumatisme majore: accidente rutiere, caderi de la inaltime, ridicarea unor greutati mari etc; ceea ce provoaca o reducere brusca a spatiului intervertebral, sau poate avea o evolutie indelungata in urma statului prelungit in picioare sau pe scaun.

Evolutie
Cand ne deplasam, greutatea corpului este distribuita in mod egal pe coloana vertebrala, iar cand stam pe scaun fara sa facem pauze vertebrele din zona cervicala si lombara suprta presiuni mai mari. Aceste presiuni constante conduc la o reducere treptata a spatiului intervertebral. Reducerea spatiului intervertebral provoaca hernierea discului respectiv al nucleului pulpos iar acesta apasa pe maduva spinarii sau a radacinilor nervoase. Aceste procese stau la baza nevralgiilor cervicobrahiale sau anevralgiilor sciatice.

Suferinta radacinii nervoase sub comprsiunea directa a herniei trece prin 3 stadii:
-Sindromul de iritatie cu parestezii (amorteli) si dureri;
-Sindromul de compresiune,cu semne deficitare in zona radacinii respective;
-Sindromul de intrerupere sau de paralizie radiculara, ultima faza de leziune radiculara (este paralizia zonei musculare periferice al radacinii atinse).

Hernia de disc poate compresa deasemenea si vasele de sange provocand tulburari circulatorii.
Modificarile la nivelul discului vertebral se impart in 4 stadii:

Primul stadiu este reprezentat de dezorganizarea structurilor discului intervrtebral atat al nucleului pulpos cat si a inelului fibros.
In al doilea stadiu are loc migrarea posterioara a nucleului pulpos prin fisurile inelului fribros
In cel de-al treilea stadiu are loc adevarata herniere a discului o portiune a acestuia compresand canalul vertebral
In stadiul al ptrulea are loc deteriorare intinsa a discului cu leziuni degenerative ale platourilor vertebrale formand osteofite (ciocuri)

Cele mai intilnite hernii sunt in zona lombara intre vertebrele L4-L5 L5-S1, urmate de cele in zona cervicala C5-C6 C6-C7, iar in zona toracala se intalnesc cel mai rar. Debutul este de obicei brusc si dureros iar semnele variaza in functie de zona herniei de disc.
- Rectitudinea coloanei: in care cel suferind isi diminueaza greutatea pe zona posterioara a disscurilor.
- Contractura musculara care determina o redoare insotita de durere a cooanei vertebrale ceea ce limiteaza amplitudinea miscarilor, dureri la palpare. Contractura este vizibila si are o forma definita.
-Cifoza toracala care compenseaza restabilirea echilibrului corpului, poate fi asociata cu scolioza
-Modificarea mersului, in perioadele de criza persoana isi flecteaza corpul sprijinandu-se pe piciorul sanatos iar mersul este schiopatat atingand doar cu varful degetelor piciorul bolnav de sol, mersul este lent sau imposibil.
-Atitudine antialgica persoana isi modifica coloana in pozitia care ii provoaca cea mai putina durere
-Mobilitatea redusa a coloanei: limitarea flexiei ventrale,adica ne aplecam mai greu in fata iar amplitudinea miscarii este mai mica, extesia este dureroasa in 35% din cazuri.Tulburarile de sensibilitate, amorteli intermitente sau permanente, ne da indicatii despre originea herniei.

In functie de localizare herniei avem:

Hernia de disc cervicala
In functie de nivelul compresiunii: radicular, medular sau radico-medular, avem un tablou neurlogic variabil. Astfel durerea spontana sau provocata, este intotdeauna prezenta in regiunea nucala (la baza craniului), in spatiul interscapular (intre omoplati), pe traiectul umar brat, si mai rar pana la nivelul maini. Tuburarile de sensibilitate au urmatoarele topografii:
-Hernia de disc C5 care compreseaza radacina C6 da amorteli la nivelul degetului mare
-Hernierea discului C6 ce afecteaza radacina C7 da amorteli la nivelul degetelor 2 si 3
-Iar hernierea discului C7 care afecteaza radacina C8 da amorteli la nivelul degetelor 4 si 5
Compresearea acestor radacini conduce deasemenea la reducerea sau abolirea reflexelor osteotendinoase.

Hernia de disc toracala
Este o afectiune rara, 1,5% din totalul herniilor de disc si este mai prezenta in zona inferioara a regiunii toracale provocand contracturi laterolaterale a zonei afectate.

Hernia de disc lombara
Lombalgia (durerea in zona lombara) este continua sau episodica cu durata de 2,3 saptamani, iar sciatalgia (durerea pe traiectului nervului sciatic, este mai rar intalnita la debutul bolii si are urmatorul traiect: -Sciatica L5 cauzata de hernia de disc L4-L5 da dureri in zona lombo-sacrata iar apoi se continua pe traiectul sau adica zona fesiera, zona posterioara a coapsei, fata externa a gambei si nivelul maleolei externe, si trece pe fata dorsala a piciorului catre degetul mare.
-Sciatica S1 provocata de hernierea discului L5-S1 cauzeaza dureri in zona fesiera si se continua pe zona posterioara a gambei in regiunea retromaleolara externa , tendonul lui Ahile, calcaneu si apoi pe marginea externa a talpei catre degetele 3,4 si 5.

Tulburarile neurologice sunt urmatoarele:
-Amorteli delimitate care ne indica nivelul herniei: Haluce-hernie L4-L5, ultimele 3 degete si planta-hernie L5-S1
-Contractura musculara paravertebrala in zona herniei
-Scolioza lombara, care este o atitudine ce micsoreaza compresiunea unei radacini de catre discul herniat. Scolioza lombara este mai frevent in cazul L4-L5 decat in L5-S1.