Lordoza


Definitie Lordoza reprezinta o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital cu concavitatea indreptata posterior, prin accentuarea curburilor fiziologice.

Evolutie
Pana la un anumit grad, lordozele din zona cervicala si lombara sunt fiziologice, adica normale. Este greu insa de precizat care este limita dintre normal si patologic in cazul lordozelor. Cea mai des intalnita lordoza este in regiunea lombara sau toraco-lombara ea avand mai multe forme clinice:

-Lordoza statica (de obicei profesionala) este deosebit de suparatoare (displezie luxanta a ambelor solduri, coxalgie) Se poate intalni si la femeile care obisnuiesc sa poarte tocuri foarte inalte permanent sau la cifotici.
- Lordoza dinamica apare ca rezultat al dezechilibrului dintre flexorii si extensorii trunchiului
-Lordoza fixa apare la adolescenti (lordoza dureroasa a adolescentilor) sau dezechilibrelor sacrococcigiene prin alunecari ale vertebrelor.

Lordoza apare mai frecvent la femei, in special la cele care poarta tocuri inalte si dupa nastere datorita atoniei musculare abdominale, dar si la inotatoare, gravide, persoane mai grase si la balerine din cauza mersului pe varfuri.

Cu timpul hiperlordoza va avea repercursiuni asupra apofizelor spinoase la care se vor produce leziuni de uzura. Dupa Vadervael, statul la verticala accentueaza curburile fiziologice ale coloanei, scurtand spinalii, ei fiind muschii care lordozeaza si nu greutatea corpului si slabiciunea axtensorilor. Lordoza este la originea tuturor devierilor de coloana vertebrala deoarece omul prin ridicarea sa la verticala, de la pozitia de patruped si prin miscarea membrelor, pornind de la o amplitudine medie, nu face altceva decat sa accentueze lordozele fiziologice. Durerea este un simptom frecvent, datorita instalarii contracturilor sau a atrofiilor musculare si redorilor articulare.


Cum se trateaza?
Pentru a evita aparitia unei lordoze se recomanda: dormitul cu fata in jos, pe abdomen si evitarea incaltamintei cu tocuri inalte la sexul feminin. Dintre sporturi sunt indicate alergaturile de viteza care dezvolta mersul psoas-iliac, gimnastica la aparate, si inotul.
Tratamentul lordozei este cel mai eficient cand este depistat precoce si se inscrie in contextul masurilor terapeutice ale scoliozei, fie ca scolioza a generat lordoza, fie ca lordoza a determinat aparitia unei scolioze.
Avem tratament ortopedic (corsete), fizio-balneo-kinetoterapeutic si cand este cazul interventii chirurgicale.

Tratamentul ortopedic
Se folosesc aparate de corectie a deformarilor de coloana vertebrala. Tratamentul ortopedic este de lunga durata, dar daca este bine condus si efectuat, si cu aportul kinetoterapiei rezultatele sunt bune si definitive. Se folosesc corsete ortopedice.

Tratament fizio-balneo-kinetoterapeutic
Recuperarea medicala a deficientilor fizici se face cu ajutorul mijloacelor fizice, ceea ce in general se numeste fizioterapie. Arsenalul medicamentos, mijloacele chimice sunt doar ajutante folosite pentru inlaturarea durerii sau a spasmului, fie in cresterea vitezei de conducere nervosa, a diminuarii miscarilor nedorite, a cresterii capacitatii de contractie a muschilor sau pentru a favoriza cresterea somatica, dezvoltarea nervoasa superioara.

Electroterapia
Are unele aplicatii in deformarile coloanei. Rolul sau este de a reduce retractiile si contractile prin incalzirea profunda a regiunii (ultrasunete, diadinamici), de a supliza masa, latura si ligamentele retractate si sclerozate (Ionizarile cu iodura de potasiu 4-5%, ultrasunete cu hidrocortizon 1% sau fenilbutazona), de a limita efectele dureroase sau calcefierile anchiloze ale artrozelor secundare.

Hidrokinetoterapia
Sunt proceduri de kinetoterapie aplicate in bazine cu apa dulce sau crbogazoasa. Avantajele acestei metode constau in actiunea fizica a apei de a "descarca" miscarile in mare parte, de actiunea gravitatiei. De asemenea apa opune o rezistenta la miscare, cea ce face sa partea izometrica a contractiei sa reprezinte mai mult din miscare, crescand astfel tonusul muscular.

Masajul
Se urmareste reducerea durerilor musculare sau articulare, imbunatatirea circulatiei locale, si Inlaturarea lichidelor interstitiale de staza, cu acelerarea proceselor resorbtiei in regiunea masata.

Kinetoterapia
Se urmareste:
-Ameliorarea posturii prin posturi fixe menţinute, utilizîndu-se perne, suluri, spătarul scaunului, peretele, pentru corectarea hiperlordozei lombare si prin exerciţii de corectare posturală axate pe conştientizarea înclinării pelvisului pentru delordozare;
-Creşterea flexibilităţii coloanei
-Creşterea forţei musculare.