Nevralgia sciatica


Definitie

Nevralgia sciatica este o durere radiculara care traduce suferinta unei radacini a nervului sciatic, mult mai rar o atingere a trunchiului nervos propriu-zis. Ea rezulta în majoritatea cazurilor dintr-un conflict discoradicular consecutiv unei hernii intraradiculare la nivelul discului intervertebral L4 -L5 sau L5 - S1


Este o boala care face parte din reumatismul degenerativ inflanmator. Durerea localizata în regiunea lombara ca si cea care iradiaza de-a lungul membrului inferior constituie o referinta extrem de frecventa ce determina incapacitatea de munca cu repercursiuni economice importante.

Cauze:
-Varsta

Ea apare la indivizii adulti intre 25-50 de ani, si mai frecvent dupa 40 de ani. La dolescenti rezistenta discului intervertebral este considerabila deoarece nu s-au produs inca alterarile structurale. Traumatismele si surmenjul functional al regiunii lombo-sacrate pot conduce la leziuni discale sau disco-radiculare.

Batrânii nu prezinta de obicei manifestarile clinice ale discopatiilor deoarece sunt expusi mult mai rar eforturilor fizice, desi si ei au leziuni spondilogice uneori importante.

La individul adult se produce un anumit decalaj între solicitarile functionale ale sistemului osteo - musculo - ligamentar al coloanei vertebrale si structura acestor tesuturi. Un individ dupa 30 de ani îndeplineste în general aceleasi munci fizice ca unul de 20 de ani dar dupa varsta de 30 de ani discurile vertebrale prezinta unele leziuni degenerative. Deaceea incidenta nevralgiei sciatice este mai crescuta la indivizii de varsta mijlocie.

-Sexul

Apare mai frecvent la barbati decat la femei deoarece barbatii sunt mai expusi traumatismelor si surmenajului functional al coloanei. La femei în afara de traumatisme si surmenaj functional sciatica poate aparea ca urmare a modificarilor coloanei lombare ce apar in timpul sarcinii sau a cresterii mari in greutate

-Conditiile de viata si de munca

Sciatica apare frecvent la indivizii care sunt expusi din prisma profesiunii lor, traumatismelor si eforturilor. Surmenajul functional reprezinta deci cauza foarte importanta prezenta in aprox. 65% dintre indivizii suferinzi.

Evolutie

Primul simpton este durerea in regiunea lombara care radiaza pe membrul inferior. Deteriorarea discului intervertebral agraveaza durerea, care interfereaza portiunea posterioara a coapsei, fata externa a gambei, regiunea dorsala a piciorului ajungand pana la haluce (degetul mare) in caz de sciatica L5

In caz de sciatica S1 durerea cuprinde fata posterioara a fesei, partea posterioara a coapsei si gambei, tendonull lui Ahile, calcaiul si regiunea talpei. Bolnavul acuza deseori parestezii (amorteli, furnicaturi) în membrul inferior si impotenta functionala. Deasemenea pacientul capata si o atitudine antialgica, adica o pozitie care ii provoaca mai putina durere, trunchiul fiind aplecat in partea opusa celei dureroase si se observa o contractura unilaterala a musculaturii sacrolombare.