Obezitatea

Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 - 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 % de tesut adipos.

Organizatia mondiala a sanatatii a definit si clasificat grade de obezitate, pe baza IMC - indicele de masa corporala, calculat prin raportul greutate/inaltime², astfel :
gradul 1 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 30 - 34,9 kg/m²
gradul 2 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 35 - 39,9 kg/m²
gradul 3 de obezitate cu indicele de masa corporala egal sau peste 40 kg/m²

Pacientii cu indicele de masa corporala (IMC) cuprins intre 25 - 29,9 kg/m² au fost definiti ca supraponderali. Valori normale ale indicelui masei corporale (IMC) sunt 24 - 26 kg/m² pentru femei si 24 - 27 kg/m² pentru barbati. Un indice de masa corporala (IMC) sub 18 kg/m² prezinta diagnosticul de denutritie.

Fiecare Kg in plus la greutatea corpului nostru inseamna si o solicitare in plus asupra articulatiilor picioarelor provocand artroze, cat si asupra coloanei vertebrale in special asupra discurilor intervertebrale provocand discopatii

Obtinerea greutatii dorite presupune o dieta hipocalorica, corectia tulburarilor de comportament alimentar, exercitiu fizic, farmacoterapie, interventii chirurgicale etc.
Tipul de dieta trebuie sa fie ales in functie de aderenta pacientului, patologia asociata si obiectivele terapeutice. Principiile generale ale unei diete hipocalorice constau in: limitarea consumului alimentar in afara meselor, evitarea alimentelor cu densitate calorica mare, mese mici si fractionate, stoparea fumatului si un consum scazut de alcool.

Gimnastica medicala este esentiala in timpul reducerii masei corporale deoarece reduce riscul pierderii masei musculare care ajuta la mentinerea in pozitie corecta a coloanei vertebrale. Daca pierdem masa muculara din zona spatelui sau a picioarelor creste riscul accelerarii procesului artrozic.