Spondiloza cervicala


Definitie

Spondiloza cervicala (cervicartroza sau spondilartroza cervicala) sunt termeni ce definesc localizarea procesului degenerativ la nivelul coloanei vertebrale in zona cervicala.

Cauze

Spondiloza cervicala are ca si cauze factori ce contribuie la aparitia precesului degenerativ :
-Varsta Unele studii arata ca o persoana care a trecut de varsta de 40 de ani, are cel putin 2 localizari de tip artrozic din care una este la coloana cervicala.

Tulburarile de statica Deviatia coloanei (in zoa cervicala este de obicei inainte) determina modificari ale structurilor anatomice ce alcatuiesc coloana cervicala. In primul rand mucsulatura este mai incordata si astfel pune presiune pe discurile intervertebrale ducand in timp la deshidratarea acestora, devenind astfel mai fragile. Deasemenea discul se poate deforma iar o bucata din el se poate extinde in afara si sa preseze pe radacinile nervoase declansand astfel nevralgiile (durere pe trseul unui nerv). Totodata se micsoreaza spatiu dintre vertebre afectand cartilajele tendoanele capsula articulara si lichidul sinovial.

Evolutie

In timpul diferitelor miscari ale capului discul intervertebral se compreseaza in timpul presiunii si se dcompreseaza cand presiunea dispare. In timpul sederii pe scaun cu capul in pozitie fixa discurile stau mai mult timp compresate ceea ce afecteaza in timp cartilajele, si discurile intervertebrale si a tuturor elementelor ce compun o articulatie a vertebrei cervicale.

Aceste presiuni permanente reduc spatiul intervertebral impiedica patrunderea lichidului sinovial care are rol de lubrifiere si nutritie iar cartilajul isi pierde in timp elasticitatea devenind din ce in ce in ce mai fragil. Degenerarea acestor cartilaje duce la aparitia osteofitelor.

Astfel se incepe procesul artrozic cu potential evolutiv provocand redoare articulara (dificultati in miscarea capului), dureri de cap, ameteli sau durere locala. Spondiloza cervicala poate fi la originea unor nevralgii cum ar fi nevralgia cervico-brahiala