Spondiloza dorsala


Definitie

Spondiloza dorsala (dorsartroza sau dorsalgia) reprezinta localizarea procesului degenerativ la nivelul coloanei dorsale, atât în sectorul discosomatic cât si interapofizar; pot exista si la acest nivel manifestari de osteofitoza difuza.

Cauze

Cauza principala a durerii rezida în modificarile degenerative ale articulatiilor si discurilor, cu afectarea structurilor anatomice inervate ale rahisului dorsal (ligamente, periost, musculatura, vase sanguine, radacini nervoase, sinoviala articulatiilor interapofizare posterioare).

Aceste modificari pot apraea din mai multe cauze:
-Tulburarile de statica vertebrala (statul prelungit in pozitii gresite la birou)
-Traumatisme vertebrale majore sau minore
-Solicitarile sportive in aporturile de performanta
-Varsta inaintata
-Obezitatea

Evolutie

Este cea mai rara dintre formele de spondiloze si predomina la sexul feminin intre 40 si 60 de ani. Se manifesta sub forma de episoade evolutive, ca durere difuza sau localizata reflectând tulburarea ansamblului osteo-musculo-ligamentar al coloanei dorsale.

Presiunea in nucleu si inelul fibros creste in posturile vicioase, ortostatism, eforturi fizice, iar nervii ce iconjoara inelul fibros transmit semnale dureroase semnaland o degenerescenta discala.

Presarea discala, condensarea si osteofitoza se dezvolta preponderent in zonele de presiune maxima adica in partea anterioara a discului si a platourilor vertebrale. Dezvoltarea osteofitelor (popular: ciocuri) limiteaza miscarile coloanei.

La persoanele tinere artroza dorsala survine pe o cifoza consecutiva epifizitei vertebrale (boala Scheuermainn). La femeia dupa menopauza, complica cifoza cu hiperlordoza lombara (sindrom trofostatic).

Odata cu varsta fibrele de colagen cu rol in geneza spondilozei si discopatiei se sintetizeaza in exces in structura inelului fibros. Simptomele acestei boli sunt destul de putine, cel mai impotant fiind durerea care are repercusiuni asupra staticii vertebrale. Pe fond de dorsalgie cornica (durere in zona dorsala permanenta) apar acutizari (accentuarea durerii pe perioada mai scurta) insotite de contracturi musculare si limitarea miscarilor. Aceste pusee apar in urma unor eforturi fizice mai intense sau expunere la temperaturi joase.

Un alt simptom este deviatia in plan frontal sau sagital de amplitudine mica, adesea ireductibila. Distrugerea fibrocartilajului discal provoaca asteocondensarea si implicit scaderea in inaltime a subiectului.

Tratament

-Tratament profilactic:
Kinetoprofilaxia primară are o largă adresabilitate şi constă în utilizarea exerciţiului fizic ca mijloc de întreţinere a stării de sănătate, a integrităţii şi funcţionalităţii normale a organismului. Ea este indicată indiferent de vârstă, sex sau pregătire fizică anterioară.
Obiectivele urmărite sunt:
-menţinerea mobilităţii articulare, forţei şi rezistenţei musculare,
-postura corecta,
-marirea capacităţii de efort
-coordonarea şi abilitatea mişcărilor.

Tratamentul igienico-dietetic

Constă în repaus la pat în puseurile de acutizare. În stadiile de remisiune se recomandă evitarea unor mişcări contraindicate. Educaţia bolnavului este o componentă esenţială a programului de recuperare. Bolnavul trebuie instruit cu privire la biomecanica corpului, posturile corecte în ortostatism şi în poziţia aşezat pentru menţinerea lordozei şi protecţia structurilor lezate, modalităţile concrete de ridicare în ortostatism, ca şi posturile corecte în diferite activităţi uzuale.

Tratamentul B.F.T

Balneofizioterapia are cele mai largi recomandări, cu cele mai eficiente rezultate. Aproape că nu există contraindicaţii din punctul de vedere strict al bolii artrozice, excluzând bineînţeles numai formele complicate (cardiaci,pulmonari decompensaţi, etc.). Mijloacele fizice cele mai folosite sunt din domeniul electroterapiei, termoterapiei şi balneoterapiei.
Obiectivele recuperării în spondiloze sunt:
- Combaterea durerilor,
- Combaterea redorilor şi retracţiilor,
- Stabilizarea procesului de artroză,
- Recâştigarea mobilităţii coloanei vertebrale,
- Promovarea exerciţiilor de asuplizare a coloanei,
- Armonizare a curburilor fiziologice,
- Tonifierea musculaturii paravertebrale.

Tratamentul prin hidro-termoterapie
Se recomanda: Împachetările cu parafină, împachetările cu nămol, băile cu abur, baia kinetoterapeutică( sau baia cu miscari este o baie calda, la care se asociaza miscari in toate articulatiile bolnavului.)

Electroterapia

Proceduri folosite în tratamentul electroterapiei:
- curentul galvanic
- ionizările
- curentul diadinamic
- ultrasunetul
- curenţii interferenţiali
- magnetodiaflux
- roentgen terapia
Principalele efecte sunt: efect termic, analgezic, vasodilatator, decontracturant, antiinflamator simiorelaxant.

Masajul

Are un rol important în tratarea spondilozei, principalele sale efecte fiind: de sedare (calmare) îndepărtarea durerilor de tip nevralgic dinmuşchi, oase şi articulaţii, înlaturarea lichidelor interstiţiale de stază cu accelerarea procesului de resorbţie care duce spre eliminarea lor din regiunea masată, si actiunea hiperemianta locala, de imbunatatire a circulatiei locale care se manifesta prin incalzirea si inrosirea tegumentului asupra carora se executa masajul>

Kinetoterapia

Este absolut indispensabilă în tratamentul artrozelor. Mişcarea se foloseşte metodic, sub toate formele sale: mişcări active, pasive, active-ajutate şi cu rezistenţă. Mobilizările pasive se aplică în artroza dureroasă atunci când mişcarea activă este imposibilă sau insuficientă, având drept scop combaterea stazei, edemului şi retracţiilor musculo-ligamentare. Mobilizările active sunt indispensabile în reeducare, evitând atrofia musculară şi crescând forţa şi volumul muşchiului normal sau atrofiat.